Jubileum voor buurtbus Alteveer/Kerkenveld
De buurtbusvereniging Alteveer/Kerkenveld bestaat 25 jaar. Dat was voor het bestuur een moment om inkleine kring bij stil te staan. Dat gebeurde onder meer door drie vrijwilligers, die vanaf het begin chauffeur op de buurtbus zijn, in het zonnetje te zetten. De drie, Ab Klunder, Jantje Zomer-Joling en Alie Nijmeijer-Gruppen, werden door voorzitter Arend van Raalte toegesproken en ontvingen bovendien een leuke herinnering.
Een van de initiatiefnemers van de buurtbus was wijlen Jan Koekoek uit Kerkenveld. Hij ijverde voor de komst van de buurtbus omdat er geen "normale" bus meer reed op het traject tussen Hoogeveen, Drogteropslagen, Linde, Alteveer en Kerkenveld. In een kwart eeuw tijd heeft de buurtbus bewezen in een behoefte te voorzien, want er zijn meer dan honderdvijftigduizend passagiers vervoerd in die periode. In het topjaar waren dat er zelfs
dertienduizend en de laatste jaren schommelt het aantal rond de zesduizend. Het gaat voornamelijk om scholieren, ouderen en marktbezoekers in Hoogeveen. Volgens Arend van Raalte is de groep ouderen die van de buurtbus gebruik maakt veel kleiner geworden. "Veel ouderen waren 25 jaar geleden toch minder mobiel dan vandaag de dag. Iedereen rijdt op zijn oude dag nog zelf in de auto en dat was toen toch wel anders".
Van Raalte vertelt dat de buurtbus nog steeds op vrijwilligers draait. De groep chauffeurs bestaat uit 26 personen.
"In de beginjaren stonden er meestal zo'n vijftig vrijwilligers op papier. Dat aantal is minder geworden, maar hier kunnen we de dienstregeling mee bezetten". De buurtbus rijdt vijf dagen per week van 's morgens 07.45 uur tot 18.30 uur. De chauffeurs worden eens in de drie tot vier weken ingezet. "Het aantal passagiers is in de loop der jaren wel afgenomen. Het is nu vrij constant, zo rond de zesduizend. Op jaarbasis worden ook heel wat kilometers gereden. Gemiddeld is het zo'n 75.000. In de loop der jaren hebben we dan ook verschillende
nieuwe bussen gekregen, want een bus gaat zo'n 450.000 kilometer mee". De bus telt acht zitplaatsen en dan is de bus ook vol. "In het begin mocht je drie kinderen op de plaats van twee volwassenen laten zitten.
Dat scheelde enkele plaatsen, maar dat mag al jaren niet meer. Als er nu teveel passagiers zijn en dat komt vooral 's winters nog wel eens voor, dan mogen we taxibedrijf Westerbeek inzetten. Hiervoor krijgen we nog steeds geld van de provincie".
Een groot feest met een receptie voor de huidige vrijwilligers en oud-chauffeurs zit er niet in. "We krijgen een vergoeding van de provincie en de gemeente. Daarnaast zijn er inkomsten van de reclame op de bus.
We kunnen er precies van rondkomen, maar er is jammer genoeg geen geld voor een wat groter feest.
We houden het bescheiden met een feestje voor de huidige groep vrijwilligers. Een groep waar de bevolking best trots op mag zijn, want zonder deze groep zou de buurtbus beslist niet meer hier op het platteland rijden".